På LWA jobbar vi enligt devisen att juridik ska vara lättförståeligt och tillgängligt för alla. Därför är vi så ivriga att snart kunna lansera vår nya tjänst LegalBuddy, som är ett stort steg i riktningen att i större utsträckning digitalisera och modernisera juridik. Här gör vi juridiken greppbar för alla, och skräddarsydd enligt bolags egna förutsättningar och problem. Tjänsten kommer ha DIY-avtal, onlinemöten med erfarna jurister och en stor Q&A-sektion där vi besvarar vanliga frågeställningar som uppkommer för startups och mindre bolag. Vi är väldigt entusiastiska och otåliga att få dela denna tjänst med er.

Så otåliga att vi här bjuder på ett smakprov från vår Q&A-sektion:

Fråga:
Jag har blivit erbjuden att köpa in mig och bli delägare i ett nytt spännande bolag. Ett av kraven är att jag skriver på ett aktieägaravtal. Måste ett aktieägaravtal gälla för alla delägare i ett bolag eller kan jag avstå?

Svar:
Ett aktieägaravtal kan gälla mellan bolagets samtliga delägare eller bara mellan vissa delägare. Utgångspunkten är oftast att man vill ha med samtliga ägare till bolaget med för att kunna nyttja ett aktieägaravtals fulla potential. Det kan t.ex. gälla beslutsfrågor eller frågor kring försäljning av hela bolaget s.k. drag-along och tag-along. Det är däremot inte ovanligt att grundarna eller bolagets största ägare har ett inbördes aktieägaravtal som reglerar deras inbördes förhållanden gentemot varandra. 

Ett aktiebolag styrs av aktiebolagslagen och av bolagets individuellt utformade bolagsordning. Aktieägarna kan därutöver göra separata överenskommelser om hur de ska agera och rösta på bolagsstämmor. Detta agerande styrs genom bindande civilrättsliga avtal, s.k.aktieägaravtal.

En ny aktieägare blir inte automatiskt bunden till befintliga aktieägaravtal mellan bolagets delägare utan måste aktivt ingå ett avtal med övriga aktieägare. Det sker normalt genom ett s k anslutningsavtal. Ibland ger man vissa parter fullmakt att ingå anslutningsavtal för andra parters räkning. 

Du är alltså inte skyldig att underteckna ett aktieägaravtal. Det är däremot inte ovanligt att bolaget kräver att den potentiella nya ägaren blir part av ett befintligt eller nytt aktieägaravtal eller att det står i det befintliga aktieägaravtalet att den som säljer aktier till dig är skyldig att se till att du skriver under aktieägaravtalet. Det är normalt en fördel för bolaget att det finns ett aktieägaravtal mellan alla aktieägarna eftersom det underlättar för bolagets skötsel och minskar risken för tvister mellan aktieägarna.


LegalBuddy lanseras i mitten på mars, och vi söker just nu testpiloter. Är du den vi söker? Läs mer om LegalBuddy och hur du ansöker här.

Rulla till toppen