Lärarundantaget är en i princip Sverigeunik regel, som innebär att universitet/högskolor normalt inte äger rätten till sina anställda lärares (forskares) uppfinningar och andra immateriella tillgångar – till skillnad från företag som normalt ges rätten till immateriella tillgångar skapade av anställda – inbegripet från anställda forskare.
Detta ”lärarundantag” för forskare anställda vid universitet/högskola bygger på immaterialrättsliga lagar och sedvänja där tanken varit att den enskilde forskaren själv ska äga och kunna dra fördel av frukterna av sitt arbete. En forskningsmorot om man så vill.
Lärarundantagets effekter blir viktiga att hantera när det gäller forskningssamarbeten mellan företag och universitet/högskolor. Inför dessa samarbeten avtalar parterna (företagen och lärosätena) normalt om bl.a. (1) vad som ska forskas på, (2) av vem, (3) vilken tidigare kunskap som ska tas med i samarbetet – s k ”bakgrundsinformation” – och (4) vem som ska äga resultaten av samarbetet. Universitetens/högskolornas möjligheter att avtala om forskningsresultat påverkas av att lärosätet inte äger resultaten från forskningsarbetet och inte eller den tidigare kunskap som används i samarbetet – vilket i praktiken ofta får lösas genom separata avtal mellan universitet/högskola och de ingående forskarna (s k ”forskarförbindelser”).
Beroende på hur samarbetsavtalet (mellan företag och universitet/högskola) och forskarförbindelsen (mellan universitet/högskola och enskilda forskare) ser ut riskerar dock företagen överraskningar och problem vid kommersiellt användande av de resultat som forskningssamarbetet lett till. Användandet kräver oftast kontakt och förhandling med varje ägare av resultaten – inklusive varje individuell forskare som skapat de intressanta resultaten – vilket kan vara komplicerat om dessa individer har flyttat, avlidit eller sålt sina rättigheter.
Säkerställ därför redan i samarbetsavtalet att ovan frågor hanteras och att en tydlig och trygg process skapas för att säkerställa att resultat från samarbetet kan användas. Om ni behöver hjälp med detta tänk på oss. Kontakta oss gärna för ett kostnadsfritt vägledningsmöte. Det gör du här
Artikel skriven av Maria Sandstedt, Senior Legal Counsel, LW Advisory
Kontakt: [email protected]