Vi har fått möjlighet att samtala med Ulf Ohrling samt få ta del av hans erfarenhet av att göra affärer med och i Kina. Ulf har arbetat som jurist i Kina sedan 2004 och efter avslutad tid som partner hos Mannheimer Swartling driver han nu sin egen affärskonsultverksamhet från Hong Kong. Han har tillsammans med sin tidigare kollega Thomas Lagerqvist skrivit en bok om kinesisk affärskultur.

Tack för att vi får ställa några frågor. Först, vad skulle du säga är allra viktigast när det gäller att göra affärer med Kina?

Ingen orsak. Den i särklass mest avgörande framgångsfaktorn är den kinesiske affärspartner som samtidigt kan vara den avgörande faktorn för ett misslyckande. Här har otroligt många svenska företag gått bort sig. I Sverige lever man i ett samhälle som präglas av ömsesidigt förtroende och en hög grad av ärlighet. I Kina finns förvånansvärt många människor och företag som är djupt ohederliga och som vad gör vad som helst för ekonomisk vinning. En god vän brukar ofta beskriva situationen enligt följande. Om en person i Sverige blir lurad så anser man att bedragaren är en skurk och tycker synd om den drabbade. I Kina anses skurken smart medan den lurade anses godtrogen och en idiot som lät sig luras. Men faktum är att oerhört många svenska företag har låtit sig luras i sina kinaaffärer och lite hårt uttryckt beror det på att de har varit godtrogna. Det finns många sätt att kontrollera vem man gör affärer med; undersökningar, begäran om referenser, faktainsamling och även tillräcklig tid genom samtal och förhandlingar och besök på fabriker eller anläggningar. Om man närmar sig ett avtal – även något så simpelt som en avsiktsförklaring – finns anledning  att inhämta kinaexpertis. Ingen affär blir bättre än den kinesiska partens vandel och inställning till ett samarbete.

Kan man lita på avtal? Här finns uppenbarligen en annan kultur än i Sverige.

Kina har en civilrättslig tradition inom avtalsrätten som i mångt och mycket liknar den svenska. Däremot gillar kineser i regel inte långa avtal. Det gäller förresten nog även många svenskar, till skillnad från den anglosaxiska traditionen där avtalen med nödvändighet blir långa eftersom avtalen måste reglera allt och där lagar typiskt sett inte kan utnyttjas utfyllande. Kineser har emellertid en lite annan syn på vad som följer av avtalet. Medan svenskar typiskt sett följer vad som avtalats, kan man inte utgå från att den kinesiske partnern känner sig lika förpliktigad. Om något skaver, även om det förhandlats och överenskommits som en kompromiss, känner kinesen att inget hindrar att försöka omförhandla en sådan punkt, igen och igen. Har man fått ett bra avtal på plats så gäller det med näbbar och klor att försvara det och lösningen ligger i att alltid återkomma till avtalet samt att ha en bra ”contract management”. Det innebär att löpande alltid strukturera och spara viktig dokumentation som emails, minnesanteckningar och annat. Vi en eventuell tvist vinner i regel den som hanterat avtalet bäst. Och det är i regel inte den kinesiska sidan.

Ska man undvika tvistlösning vid kinesisk domstol? Kan man undvika att kinesisk lag tillämpas?

Så snart det finns ett utländskt element till ett avtal så godkänns lagvalsklausuler. Vissa avtal är undantagna. Om man till exempel ska köpa ett kinesiskt bolag så är kinesisk rätt tvingande, men det innebär inte att en tvist måste lösas vid kinesisk allmän domstol. Du ska till varje pris undvika tvistlösning vid kinesisk domstol. Här gäller skiljeförfarande och helst inte genom något kinesiskt institut. Kina har även anslutit sig till New York konventionen om verkställighet av utländska skiljedomar. Det innebär att det är fritt fram för parterna att överenskomma om att avtalet ska styras av svensk rätt och tvister lösas genom Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Jag brukar ofta säga att det är av mindre vikt att acceptera kinesisk rätt än att acceptera ett kinesiskt förfarande. De kinesiska lagarna är inom den kommersiella sektorn relativt acceptabla och en tillämpning ligger inte långt från vad man kan förvänta sig i Sverige. Problemet gäller den korrekta tillämpningen och här ska man helst hålla sig borta från Kina. Men du ska även veta att verkställighet av en skiljedom i Kina är något som kan skapa en hel del frustration. Det är notoriskt svårt. Extra svårt är det om skiljeklausulen i avtalet kan ifrågasättas. Här är det viktigt att få det rätt och att inte acceptera några konstiga kompromisser bara för att man vill få avtalet på plats.

Vad ska man i övrigt tänka på när man funderar över att göra affärer med Kina?

  • Se först till att skydda immateriella rättigheter som kan registreras. Viktigast är att få varumärkesregistrering på plats i Kina. Här bör även undersökas vilket namn som avses användas med kinesiska karaktärer samt se till att varumärkesregistrera också detta namn. Namn på ett bolag ger inget nationellt skydd, bara ett lokalt på den ort där ortsnamnet även är en nödvändig del av bolagets firma.
  • Se till att konsultera med expertis med relevant kinaerfarenhet och helst utan ett egenintresse av att bli del av kinasatsningen.
  • Lokalisering är viktigt på många olika plan. Många bolag har dragits till större centra, vilka har en bättre legal och kommersiell spelplan. Här finns alltid anledning att undersöka alla aspekter innan beslut tas om var man ska lokalisera sig.
  • Misstro allt som sägs. Om en kinesisk partner säger sig ha en täckning av hela Kina så är det i regel inte sant, såvida det inte finns solida bevis som visar detta.
  • Undvik i möjligaste utsträckning joint-ventures. Bättre är att etablera ett lokalt bolag ägt 100% av den utländska parten och istället samarbeta kontraktuellt med olika kinesiska parter.
  • Se till att få juridiken på plats från början. Många som tagit genvägar finner efter en tid att deras verksamhet i Kina inte är uthållig och bär på inneboende risker som är oacceptabla.
  • Tänk på att en kinasatsning kommer att kräva en hel del tid, pengar och engagemang.
  • Men tänk slutligen också på att en stabil verksamhet i Kina, med rätt partner och med alla förutsättningar på plats på ett korrekt sätt kan utgöra en fantastisk marknadsposition, så snart virusets härjningar har klingat av.

Vill du veta mer om hur LWA kan hjälpa dig med affärsjuridiska frågor inom olika områden? Ta en titt på vilka områden vi har expertkompetens inom och kontakta oss här.

Rulla till toppen