FI har påfört Swedbank en ansenlig sanktionsavgift – 4 miljarder kronor – vilket är ett belopp i nivå vad man spekulerat om inför beslutet. Att situationen var allvarlig var således redan intecknat, men att kritiken mot banken skulle bli så allvarlig som den slutligen blev är möjligen mer förvånande. Kort sagt kan man konstatera att FI riktade synnerligen allvarlig kritik mot banken på – sammanfattande – tre punkter:
(i) Banken har brustit i styrning, kontroll och uppföljning,
(ii) man har inte beaktat allvarliga varningssignaler, och
(iii) banken har dessutom brustit i informationsfrågor – kort sagt man har lämnat vilseledande och felaktig information. Sammantaget är detta grunden för den varning och sanktionsavgift som man beslutat.

Den fråga som alla har men som inte berörs är naturligtvis vilken påverkan FI:s beslut har på de amerikanska myndigheterna i dessas bedömning av Swedbanks agerande. En viss betydelse kan FI:s utredning och beslut ha som stöd för beslutet som kommer; däremot är det inte sannolikt att sanktionsavgiften har någon annan effekt i sig än att man har stöd i sin egen utredning. Att banken allvarligt brustit i sin hantering av penningtvätt är allvarligt man det förhållandet att man också brutit mot de amerikanska sanktionsreglerna gör det  synnerligen allvarligt – och också, sannolikt, synnerligen kostsamt. Alla undrar naturligtvis – hur mycket kommer detta att kosta Swedbank. Idag finns det ingen utanför Department of Justice/OFAC som kan uttala sig om detta men att det kan komma att kosta väsentligt mer än vad FI idag har beslutat är inte osannolikt.


Har du frågor om beslutet eller andra funderingar inom området? Kontakta vår finansrättsexpert Peter Utterström på peter.utterstrom@legalworks.se.

Rulla till toppen